Te Kaitaka / Stevens Lawson Architects

Te Kaitaka / Stevens Lawson Architects

first_imgArchitects: Stevens Lawson Architects Area Area of this architecture project Projects Houses New Zealand Te Kaitaka / Stevens Lawson Architects “COPY” Nicholas Stevens, Gary Lawson ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/892179/te-kaitaka-stevens-lawson-architects Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/892179/te-kaitaka-stevens-lawson-architects Clipboard ArchDaily Te Kaitaka / Stevens Lawson ArchitectsSave this projectSaveTe Kaitaka / Stevens Lawson Architects Save this picture!© Mark SmithRecommended ProductsPorcelain StonewareApavisaFloor Tiles – RegenerationWoodSculptformTimber Click-on BattensPorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – BackWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsText description provided by the architects. Te Kaitaka is nestled amongst the tussock covered hills of Roy’s Peninsula on the shores of Lake Wanaka, in the South Island of New Zealand. It is situated on the edge of Te Wahipounamu / Southwest New Zealand World Heritage Area and Mt Aspiring National Park. The area is renowned for its dramatic landscape with large valleys, carved out by ancient glaciers, dissecting high mountain ranges. It is also a Mecca for outdoor leisure activities including hiking, fishing, and boating in summer and skiing in winter.Save this picture!© Mark SmithOur approach was to investigate an architectural language in conversation with the natural environment and local building traditions. Abstracted triangulated geometries and origami-like folds and cuts were employed to create a sculptural form that related strongly to the alpine landscape. This was articulated with reference to the forms and textures of the vernacular timber woolsheds of the area.Save this picture!© Mark SmithSave this picture!Floor PlansSave this picture!© Mark SmithLocal planning rules required a building platform that was no greater than 25 meters square. Our design process started with a square piece of paper. It was tilted to create a roof plane that mirrored the slope of the land, then trimmed to fit the undulating landform and to create courtyards to the east and west. The roof plane was sliced on the angle and folded up to form sky-lights, the edges were folded down to form walls enclosing the space within.Save this picture!© Mark SmithIn Maori culture, the cloak, Te Kaitaka, is a potent symbol of shelter and nurture. A skin of natural cedar cloaks the raw concrete structure, analogous to the tussock draped over the rocky landscape. The weathered camouflage exterior gives way to a cave-like interior, the concrete and stone mass providing a sense of protection from the power of the landscape and the extreme regional climate. This is an intriguing but satisfying reversal of the orthodox material schema of concrete exterior and timber interior.Save this picture!© Mark SmithThe central living area comprises a series of diagonally interlocking spaces which culminate in a cavernous aperture which is carved through to the upper floor, creating a sense of connectedness and spatial fluidity. Shafts of winter sunlight penetrate deep into space through raised angular skylights and deep framed windows, evoking an almost spiritual atmosphere. The roof plane dips low, forming a sheltered verandah space, framing views to the lake and mountains.Save this picture!© Mark SmithThe materiality of the building has a tactility and earthy sensuality expressed by the textured concrete walls, rough-hewn schist floors, and bandsawn oiled timber ceilings. A subtle scent of cedar permeates the space. The building is enriched by handcrafted detailing and has been assembled with the skill and precision of a furniture maker. This house is a sanctuary for our clients, their family, and friends. Although generous in its proportions and theatrical in its expression it is also an intimate and sociable home with a sense of informality and an atmosphere of serenity. As a sculptural object within the landscape enfolding a rich interior experience, this house evokes a profound sense of place.Save this picture!© Mark SmithProject gallerySee allShow lessHikari House / Pranala AssociatesSelected ProjectsCanteen for Rohde & Schwarz / landau+kindelbacher Architekten InnenarchitektenSelected Projects Share Area:  589 m² Year Completion year of this architecture project Lead Architects: Manufacturers: Autex, DRYDEN, GIB, HERMPAC, COWDROY, FIRTH, JAYDEX Photographs:  Mark Smith Manufacturers Brands with products used in this architecture project CopyHouses•New Zealand Year:  Photographs Save this picture!© Mark Smith+ 22Curated by María Francisca González Share 2010 CopyAbout this officeStevens Lawson ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesNew ZealandPublished on April 10, 2018Cite: “Te Kaitaka / Stevens Lawson Architects” 10 Apr 2018. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StoneShowerhansgroheShowers – Croma SelectDoorsRaynorGarage Door – Advantage SeriesConcreteSika3D Concrete PrintingSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Bre-ClassSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeWindowsswissFineLineSliding Windows in Villa LakesideSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsGlassDip-TechDigital Ceramic Printing in Roofs & CanopiesSound BoothsFrameryMeeting Pod – Framery Q – Flip n’ FoldWall / Ceiling LightsAsaf WeinbroomLighting – Linestra 110 BrassMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *