Constable House / T+AA

Constable House / T+AA

first_img Northrop Engineers Photographs:  John Gollings CopyHouses, Renovation•Red Hill, Australia 2012 Save this picture!© John Gollings+ 18 Share Landscape Consultant: Australia ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/774623/constable-house-t-plus-aa Clipboard “COPY” Lighting Consultant:John Liston, Ian AitkenBuilding Certifier:BCA CertifiersMain Manufacturers/Suppliers:Colorbond Longline Roofing and Cladding.Architect In Charge:Townsend + Associates ArchitectsDesign Architect:Bruce TownsendProject Architect:Alessandro RossiDraftsperson:Zlatko NemetCity:Red HillCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© John GollingsRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWindowsFAKRORoof Windows – FPP-V preSelect MAXWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsText description provided by the architects. In the 1960’s, Architect Rudi Krastins designed a modest house on a steep block in the establishing Canberra suburb of Red Hill. Forty years later T+AA were commissioned to transform the existing structure into a gracious new house with modern living amenity. The brief would take 14 years to complete over 2 stages and uses masonry, timber, glass and steel to reshape a response to the brief and an outstanding outlook over central Canberra.Save this picture!Floor PlanStage 1 tackled the rear view side; providing living and entertainment spaces – both indoor and outdoor, a serious kitchen, bedrooms and bathrooms. Expansive elevated decks are connected to a lower pool level by a steel and timber stair. Steel is used to achieve large spans and cantilevers and be expressive of a new structural and tectonic clarity.Save this picture!© John GollingsThe Stage 2 brief was focused on the street side and involved a new entry and gallery, guest suite, courtyard, study, garage and landscaping. It was desired that the house exhibit a generous and animated form to the street. The gallery links the new work with the first stage – the gallery using a south facing saw-tooth roof form to bring diffuse light and ventilation deep into the interior.Save this picture!SectionThe new roof forms are exaggerated in height to compensate for the house being set down from street level and to screen the large original roof. The new street elevation is scaled to provide a well-proportioned street presence and explores the juxtapositions of light and dark, solid and void. The warm tones of the brushbox soffit act as a lantern to the street and continues the use of this signature material throughout the house.Save this picture!© John GollingsGallery walls and ceilings are detailed to minimize shadows and to disperse the soft south light. The repeated rooflights are supported on slender steelwork, forward of the rendered gallery walls. The steel columns frame the openings and define the display walls. The ‘slippage’ between roof forms and the supporting steelwork has a dynamic effect on the space.Save this picture!© John GollingsThe steel is also used as part of an innovative art hanging method utilizing Rare Earth magnets to provide total flexibility for the ‘hang’ without having to patch walls.Save this picture!© John GollingsLighting is all low energy and the gallery is lit through a continuous frieze of LED wall fittings that flood the spaces with even ambient light.Save this picture!© John GollingsEwer Constructions, builders for stage 2 brought great skill and sensitivity to a complex project and their team of outstanding subcontractors delivered a superb quality product. And, essential to every good project, the clients remained engaged and active throughout.Save this picture!© John GollingsTECHNICAL INFORMATION:This project incorporates the following environmentally sustainable design initiatives:-Double brick construction with rigid, foil backed insulation fixed in the centre of a wide cavity and isolating the outer brick skin from the interior skin. This allows the thermal mass of the interior brick skin to be available to moderate internal temperature fluctuations.-The concrete floor slabs are insulated around the perimeter and edges and incorporates gas-fired cast-in hydronic heating.-All window and door glazing is sealed- unit double glazed.-Natural cross ventilation is promoted through high level remote controlled awnings and the linear courtyard.-Highly insulated roofs and upper walls.-Roof water harvestings and storage for garden watering and swimming pool top-up.-Solar hot water heater with gas- fired booster.-Re-use of as much as possible of the original house fabric and structure to respect and utilise the embodied energy in these elements.-Provision of roof mounted 2.4 kw PV array.-Energy efficient lights.Save this picture!© John GollingsProject gallerySee allShow lessThe House of the Postmaster / kissmiklosSelected ProjectsS+ ARCHITECTURE’s Recent Projects on Display at AIA BaltimoreEvent Share CopyAbout this officeT+AAOfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationRed HillAustraliaPublished on October 04, 2015Cite: “Constable House / T+AA” 03 Oct 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeBathroomsGeberitBathroom Series – ONESkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassAluminium CompositesAmerican MetalcraftAluminum Panels – Decorative Fencing for BridgesPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsWater Facade PanelDoorsLinvisibileLinvisibile Concealed Sliding Door | MareaWall / Ceiling LightsiGuzziniExterior Light – WalkyWoodPlycoWood Boards – Birch LaserplyMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Year:  Harris Hobbs Landscaping Structural Engineer: center_img Houses Photographs Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/774623/constable-house-t-plus-aa Clipboard Constable House / T+AA Building Contractor: Ewer Constructions Year:  Area:  153 m² Area:  153 m² Year Completion year of this architecture project 2012 Architects: T+AA Area Area of this architecture project Constable House / T+AASave this projectSaveConstable House / T+AA ArchDailylast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *