Portico / Aida Atelier + Kuno Lab

Portico / Aida Atelier + Kuno Lab

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/250598/portico-aida-atelier-kuno-lab Clipboard Photographs:  Tatsuya Noaki© Tatsuya Noaki Save this picture!© Tatsuya NoakiRecommended ProductsPorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – BackPorcelain StonewareGrespaniaPorcelain Tiles- CoverlamPorcelain StonewareApariciPorcelain Tiles – BuildPorcelain StonewareApavisaFloor Tiles – Regeneration    © Tatsuya Noaki Save this picture!© Tatsuya NoakiThis is a house for a family of three in a residential neighborhood of suburban Tokyo. Surrounded by properties subdivided through generations of time, this site maintains its original state. Albeit having plenty of land relative to others, six different adjacent properties with homes built tightly to the boundary leaves the project site with a condition, which limits the project from fully enjoying the advantage of having a deep street frontage with the river.© Tatsuya Noaki Save this picture!© Tatsuya NoakiSuch meticulous condition of uneven contextual grain at a time of transition from continuing growth and expansion, it shall undoubtedly be emerged in mass in the residential neighborhood. As such, the theme for this project is the approach to architecture and exterior space that receives undulating peripheral density. Here, three rules particularly regarding the exterior space were set. The first rule is to not confine itself from its surroundings. Instead of self concluding within the property unit much like a courthouse, create a coordinated environment with adjacent exterior space of large and small, buffing those varying density while sharing the spatial openness, circulating air, and natural light. © Tatsuya Noaki Save this picture!Plan 01Next rule is to avoid creating a cul-de-sac. In other words, having an exterior space free from stagnation that also partially takes on an important visual and physical element of the project. This space is not a residual space of the inside, but an active part of the house that simultaneously exists as an integral section to the neighborhood. Finally, the last rule is to conceive this exterior space as a volume, and not a plane. Re-conceiving the space typically left blank in upper floor plan drawing as a conceptual “garden”, it materializes the external space forming another invisible volume within the property. 1st floor plan Save this picture!diagramWhat these three rules deduce to is a layout and a form with an approximating interior and exterior air volume that alternate in both horizontal/vertical dimensions. The naming has obvious connections to the classical style it originated. The reason for using the urban vocabulary is in our anticipation towards to the future outcome of a suburban residential area in Japan. It is no coincidence if the exterior form appears to be an intermediate between a single house and a housing complex. (Tomoro Aida & Toshimitsu Kuno)Project gallerySee allShow lessAudemars Piguet’s Royal Oak 40th Anniversary Exhibition / Situ FabricationArticlesDaegu Gosan Public Library CompetitionArticles Share Area:  179 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” Portico / Aida Atelier + Kuno Lab Architects: Aida Atelier + Kuno Lab Area Area of this architecture project 2011 ArchDaily CopyHouses•Tokyo, Japan Year:  Photographs Japan Portico / Aida Atelier + Kuno LabSave this projectSavePortico / Aida Atelier + Kuno Lab Houses Save this picture!© Tatsuya Noaki+ 20 Share “COPY” Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/250598/portico-aida-atelier-kuno-lab Clipboard CopyAbout this officeAida Atelier + Kuno LabOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesTokyoHousesJapanPublished on July 05, 2012Cite: “Portico / Aida Atelier + Kuno Lab” 05 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Portico是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *